במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Rheumatology, חוקרים ביקשו להעריך את ההשפעות הקליניות של מרפאת פולימיאלגיה ראומטיקה (PMR, Polymyalgia Rheumatica) במסלול מהיר שמטרתה לאפשר אבחון וטיפול מוקדמים ולתאר את מאפייני המטופלים ומאפייני המחלה במקרים חדשים של פולימיאלגיה ראומטיקה.
עוד בעניין דומה
רופאי טיפול ראשוני עודדו להפנות חולים עם פולימיאלגיה ראומטיקה שאובחנה לאחרונה למרפאה המהירה של החוקרים. הקריטריונים להפניה כללו כאבים חדשים ו/או נוקשות בכתפיים או בחגורת האגן המלווים בסמנים דלקתיים מוגברים בחולים מעל גיל 50. כל החולים הוערכו תוך 72 שעות מההפניה. אלה שאובחנו עם פולימיאלגיה ראומטיקה על ידי ראומטולוג עברו אולטרסאונד (US) של העורקים הטמפורליים והאקסילריים.
תוצאות המחקר הדגימו כי בסך הכל, 172 חולים הופנו מטיפול ראשוני במשך תקופה של 12 חודשים. ל-39% מהחולים הללו, שהופנו עם חשד לפולימיאלגיה ראומטיקה, נמצאה אבחנה חלופית שלא התאימה למשטר הטיפול עם גלוקוקורטיקואידים של פולימיאלגיה ראומטיקה.
יתר על כן, 55% מהאבחנות שאינן פולימיאלגיה ראומטיקה זוהו כמצבים ראומטולוגיים דלקתיים אחרים שדרשו מעקב. רק 20% מהמטופלים שהופנו מטיפול ראשוני וכבר נטלו גלוקוקורטיקואידים החלו בטיפול מגן עצם. כמו כן, מספר המחלות הנלוות הממוצע במטופלי פולימיאלגיה ראומטיקה היה 2.5.
בנוסף, 75% מחולי פולימיאלגיה ראומטיקה חוו תופעות לוואי הקשורות לגלוקוקורטיקואידים במהלך 12 החודשים הראשונים של הטיפול. 16% מהמטופלים עם פולימיאלגיה ראומטיקה שאובחנה לאחרונה הציגו מאפיינים באולטרסאונד של ארתריטיס של תאי ענק (GCA, giant cell arteritis) תת קלינית.
החוקרים מסכמים כי יש לדחות את התחלת הטיפול עם גלוקוקורטיקואידים עד לאחר הערכה של מומחה כדי להבטיח אבחנה קלינית מדויקת. יתרה מכך, ניתן למזער עיכובים בטיפול ביעילות אם לרופאים כלליים יש גישה למרפאת פולימיאלגיה ראומטיקה מהירה. מומלץ לראומטולוגים לשקול הקמת מרפאות מהירות אלו, שכן מחקר זה מספק ראיות חזקות ומסגרת לתמיכה בפרקטיקה חדשנית זו.
מקור:
תגובות אחרונות