תכניות רדיותרפיה פליאטיביות אינן כוללות לרוב מעקב לאחר הטיפול בשל אופי מרפאות אלו, וטיפול בהנחיית אחות עשוי להציע פתרון פוטנציאלי לניהול שוטף של המטופל.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת International journal of radiation oncology, biology, physics, החוקרים ביקשו להעריך את היתרונות של מרפאת מעקב בהובלת אחות בניהול תופעות לוואי הקשורות לטיפול, כאב, תסמינים ובעיות בריאותיות או פסיכוסוציאליות אחרות בחולים שטופלו בהקרנות פליאטיביות לסרטן גרורתי.
המחקר בוצע במרפאת הקרנות פליאטיביות בגישה מהירה במרכז לסרטן שלישוני. החוקרים איתרו 909 הפניות המייצגות 687 מטופלים ייחודיים, ממאי 2023 עד מאי 2024. מתוכם, 637 (70%) קיבלו טיפול בקרינה פליאטיבית והיו במרפאת מעקב אחות שליוותה אותם בטלפון או באופן אישי שבועיים לאחר הטיפול.
סקירת תסמינים, תופעות לוואי של קרינה ובעיות בריאותיות שהתעוררו הוערכו במהלך כל ביקור. התערבויות מתאימות והפניות למומחים בוצעו בהתאם לצורך. אלה שטופלו ברדיותרפיה סטריאוטקטית (SBRT) היו במעקב שגרתי לאחר מכן, בדרך כלל כל 3-4 חודשים.
סוגי הסרטן השכיחים ביותר שטופלו היו ריאות (34%), שד (32%) וערמונית (17%). אתרים אנטומיים שטופלו בתדירות גבוהה יותר כללו עצם שאינה בעמוד השדרה (32%), עמוד השדרה (31%) ורקמות רכות (12%). כ-27% מהחולים קיבלו טיפול בקרינה ליותר מאתר אנטומי אחד ו-10% טופלו ברדיותרפיה סטריאוטקטית.
מתוצאות המחקר עולה כי 318 חולים (50%) היו במעקב מוצלח על ידי אחות במשך תקופה של שנה. מתוכם, 72 חולים (23%) זוהו כסובלים מבעיות בריאות הקשורות לקרינה או מבעיות בריאותיות אחרות שדרשו התערבות נוספת על ידי האחות. התערבויות אלו כללו ניהול רפואי נוסף על ידי אחות עבור 25 חולים (35%), הפניות למומחים אחרים עבור 23 חולים (33%) ובחינה של קורס נוסף של הקרנות עבור 24 חולים (33%). מבין החולים שלא היו מעקב אחות, 35% לא אותרו או שלא ניתן היה להשיגם, 25% אושפזו בבית חולים אחר או בהוספיס ו-10% נפטרו.
החוקרים סיכמו כי מרפאת מעקב בהנחיית אחות יכולה לשפר את התוצאים הבריאותיים הקשורים לקרינה על ידי זיהוי וטיפול מוקדם. יש צורך במחקר נוסף כדי לבחון האם תדירות מעקב מוגברת ושימוש בכלי הערכה מאומתים יכולים לשפר עוד יותר את התוצאים.
מקור:
תגובות אחרונות